Film: Effektivare beslut inom jordbruket med hjälp av värdering av ekosystemtjänster Inom projektet Värdering av ekosystemtjänster inom jordbruket - för effektivt beslutsfattande har verktyg som skapar underlag för beslut om jordbrukspolicy tagits fram. Detta för att utveckla markanvändning samt integrera värdet av ekosystemtjänster i lantbrukares produktionsbeslut, vilka är nödvändiga för att möta en ökad efterfrågan av jordbruksprodukter samtidigt som de svenska miljömålen ska uppnås.
Läs hela artikeln här
"Fokus ligger på att förstå hur ekosystemtjänsterna samvarierar" I projektet Samförvaltning av interagerande ekosystemtjänster i Helgeås avrinningsområde tolkar man den globala hållbarhetsutmaningen genom en ekosystemlins. Helgeås avrinningsområde sträcker sig från norra Kronoberg i Småland via Kristianstads vattenrike i Skåne och dess mynning strax söder om Åhus. Det är ett område som i norr består av ungefär hälften skog, främst barrskog och längre söderut är ett rikt jordbrukslandskap med höga biodiversitetsvärden och en kustzon med stor turistnäring.
Läs hela artikeln här
Ökad förståelse för ekologisk kompensation i kustnära områden I projektet Värdering av akvatiska livsmiljöers ekosystemtjänster (Values) studeras undervattensmiljöer i Östersjön. Projektet ska öka förståelsen för, och visa hur ekologisk kompensation i kustnära områden kan gå till, men även hur dagens ekologiska kunskap kan tillämpas vad gäller framför allt när det gäller beräkning av fiskeavgifter.
Läs hela artikeln här
Nya vägar att nå ut med forskningskommunikation Forskningskommunikation kan vara svårt att nå ut med till andra målgrupper än forskare, beslutsfattare och tjänstemän. Det beror till viss del på att forskningsresultaten ofta släpps i rapportform, som kan vara tungläst för många. I forskningssatsningen Storslagen fjällmiljö prövar man ett nytt sätt att nå ut, nämligen via en podcastserie, där forskarna intervjuas och får berätta om de resultat de kommit fram till.
Läs hela artikeln här
”Ur ett demokratiskt perspektiv borde vi se mer till helheten” Kan ekosystemtjänster göra miljökonsekvensbeskrivningar mer demokratiska? Det är en frågeställning som IVL-forskaren Mikael Malmaeus undersöker. Idag tillåts verksamheter som exploaterar naturen om de följer givna miljökrav även om människor och ekosystem drabbas negativt. Kanske kan värdet av ekosystemtjänster bidra till att ändra denna beslutsordning.
Läs hela artikeln här
Studie bekräftar naturens betydelse för livskvalitet Ekosystemtjänster bidrar till livskvalitet utifrån närboendes behov. Detta bekräftas av studien "Kulturella ekosystemtjänster och livskvalitet", där preliminära resultat presenterades vid det årliga miljöpsykologimötet vid Gävle högskola.
Läs hela artikeln här
Boverket och Stockholm arbetar med ekosystemtjänster Projektet "BEST (Boverket och EkoSystemTjänsterna)" är ett av Boverkets arton nationella utvecklingsprojekt och utreder hur ekosystemtjänster kan implementeras på detaljnivå.Tillväxt- och regionplanerförvaltningen i Stockholm arbetar med en ny regional utvecklingplan för stockholmsregionen, RUFS 2050.
Läs hela artikeln här
”Ekosystemtjänster ger en mänskligare MKB-process” Att inkludera ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar innebär att rekreativa värden som bärplockning och naturupplevelser kan bli minst lika mycket värda som att exploatera naturen för att utvinna råvaror och energi. Samtidigt kan det försvaga skyddet av rödlistade arter visar en ny studie.
Läs hela artikeln här
Ny rapport från HaV: "Ekosystemtjänster från svenska hav" HaV har publicerat rapporten ”Ekosystemtjänster från svenska hav”, som är en statusbedömning av Västerhavet, Egentliga Östsersjön samt Bottniska viken. Mänskliga påverkansfaktorer såsom övergödning, klimatförändringar, marint skräp och överuttag av fisk, har utvärderats utifrån deras samlade påverkan på ekosystemtjänster.
Läs hela artikeln här
ECOSIMP presenterar resultat från första delstudien Sanna Stålhammar. Högskolan Kristianstad, presenterar det preliminära resultatet från den första delstudien i projektet ECOSIMP under ett miljöpsykologiskt seminarium med fokus på relationen mellan människa och naturmiljö, arrangeras av LTH.
Läs hela artikeln här
Ny tidning från HaV Hav & Vatten är en ny tidning som produceras av Havs- och vattenmyndigheten. Tidningen riktar sig till alla som är intresserade av havs- och vattenfrågor, särskilt de som arbetar med frågor som påverkar vattenmiljön. Det kan röra sig om politiker och beslutsfattare på kommunal och regional nivå, men även representanter som arbetar med vatten på företag, myndigheter och organisationer.
Läs hela artikeln här
Konstruktivt arbetsmöte vid Helge å Tre av projekten inom Naturvårdsverkets forskningssatsning ”Värdet av ekosystemtjänster” träffades på ett tvådagars arbetsmöte den 10 – 11 februari 2015. Syftet var att lära av varandra och att hitta eventuella samarbetsvinster.
Läs hela artikeln här
Forskningssatsningen på Arctic Biodiversity Congress CAFF Johan Svensson, SLU, presenterade projektet Nationell miljöövervakning och utvärdering av ekosystemtjänster i fjäll och skog under ett av kongressens seminarier. Fokus låg på fallstudiernas nära koppling till beslutsfattande och landskapsplanering samt det direkta sambandet till miljöövervakning.
Läs hela artikeln här
BiodivERsA skapar samverkan mellan forskare och samhället Det europeiska forskningsnätverket (ERA-net) BiodivERsA finansierar ett tiotal internationella forskningsprojekt om ekosystemtjänster. Fokus är forskning inom biodiversitet och ekosystemtjänster, och mycket vikt läggs vid interdisciplinaritet, samverkan mellan olika aktörer och tydliga samhällseffekter. Lyckade projekt förväntas att, utöver akademisk kvalitet, påvisa användandet av innovativa metoder för att öka samhällseffekterna av den forskning som finansierats.Som ett led i detta har nätverket publicerat en Stakeholder Engagement Handbook, som ger förslag och råd på hur man kan samverka med intressenter utanför den akademiska sfären, inklusive beslutsfattare.Kontaktperson är Per Sjögren Gulve, Naturvårdsverket.
Läs hela artikeln här
The Ecosystem Services Partnership (ESP) - ett löftesrikt nätverk under uppbyggnad Ett löftesrikt nätverk under kontinuerlig utveckling är The Ecosystem Services Partnership (ESP), ES-partnerskapet består av både institutionella och enskilda medlemmar, och syftet är att stöda forskning och den praktiska användningen av metoder för värdering av ekosystemtjänster.ESP strävar efter att sammanföra forskare och praktiker med andra intressenter som beslutsfattare och användare genom att underlätta kommunikation, samordning och samarbete mellan intresserade parter.Nätverket arrangerar konferenser och arbetsgrupper, erbjuder möjligheter att dela data, resultat och metoder samt att finna samarbetspartners.Målsättningen är stimulera användandet av nya metoder, minska förekomsten av onödigt dubbelarbete och främja en gemensam begreppsbildning och tillämpning av ekosystemtjänster. Genom att höja profilen på ekosystemtjänster och att främja bättre praxis vill ESP också öka möjligheterna till ekonomiskt stöd.Ecosystem Services Partnership (ES-Partnership) lanserades 2008 av Gund Institute for Ecological Economics (University of Vermont, USA). Numera samordnas nätverket av the Environmental Systems Analysis Group (Wageningen University, Nederländerna), som stöds av the Foundation for Sustainable Development (Wageningen, Nederländerna).
Läs hela artikeln här