I detta projekt bedrivs två fallstudier. Den ena omfattar hela norra Sverige och tar sin utgångspunkt i renskötselområdet och renskötseln som markanvändning och som bärare av ekosystemtjänster.
Den andra fallstudien omfattar fjällregionen och tar sin utgångspunkt i miljömålsindikatorer för storslagen fjällmiljö. Nationella, regional och lokala intressenter och beslutsfattare medverkar aktivt, liksom forskare som i olika paneler bidrar med vetenskapliga ansatser. I båda fallstudierna och i projektet i sin helhet utgår metodik och inriktning från biofysiska variabler som samlas in i pågående, nationell miljöövervakning, i första hand i NILS (Nationell Inventering av Landskapet i Sverige), och som används för att skatta och värdera ekosystemtjänster genom deltagande planering och beslutsstöd.
Norra Sveriges natur och landskap erbjuder en stor mängd och olika typer av ekosystemtjänster som är viktiga både för bofasta och besökande människor. Renskötseln och samekulturen är tydlig och omfattande, skogen och skogsbruket har spelat en stor roll under lång tid, skogslandskapet och fjällen erbjuder möjligheter till rekreation, storslagna landskap, hög biodiversitet och spår av en rik kulturhistoria. Naturen tillhandahåller också reglerande ekosystemtjänster av stor betydelse, som ackumulering av kol i skog och myrmarker. Skogs- och fjällandskapen är dock känsliga för förändringar i markanvändning, och klimat.
Detta förorsakar fragmentering av landskap, förluster av biodiversitet och grön infrastruktur, trädgränsförflyttningar, och förbuskning av öppna fjällmiljöer och storslagna fjällandskap. Detta påverkar också ekosystemfunktioner och ekosystemtjänster. För att ta fram bra strategier och planer som omfattar sådana förändrade förutsättningar, behöver beslutsfattare ha tillgång till bra information om landskapets och ekosystemens tillstånd och förändringar, ekosystemtjänster, möjliga scenarier och potentiella hot.
Projektet sammanställer och utforskar miljöanalysdata som underlag för skattningar av ekosystemtjänster i norra Sveriges fjäll- och skogslandskap. Utgångspunkten är de data som samlas in i NILS (Nationell Inventering av Landskapet i Sverige; www.slu.se/nils). För att kunna planera för uthållig markanvändning och förvaltning av naturresurser behöver beslutsfattare på olika nivåer ha tillgång till bra information om landskapens, ekosystemens och ekosystemtjänsternas tillstånd. De behöver också ha kunskap om hur förändringar i landskapen påverkar tillgången på olika ekosystemtjänster och om framtidens möjliga scenarier och potentiella risker.
Projektets huvudmål är att skatta ekosystemtjänster i fjäll- och skogslandskap utifrån tillgänglig data från miljöövervakning i norra Sverige, och att via samanalyser med sociokulturell data göra denna information tillgänglig och användbar för beslutsfattande på olika nivåer.
Bättre och mer långsiktigt beslutsfattande och landskapsplanering angående ekosystemtjänster i norra Sveriges skogs- och fjällandskap utifrån på evidensbaserade data från nationell miljöövervakning.
Primära målgruper:
Forskare i projektet (projektmedarbetare), externa expertgrupper, Naturvårdsverket (finansiär/uppdragsgivare), NILS-programmet och det internationella vetenskapssamhället.
Sekundära målgrupper:
Sekundära målgrupper är SLU, samebyar, markägare och markförvaltare, nationella och regionala myndigheter, och andra projekt inom NVs forskningssatsningar ”Värdet av ekosystemtjänster” och ”Storslagen fjällmiljö”.
Presentation av projektet vid årsmötet av Värdet av ekosystemtjänster på Naturvårdsverket i Stockholm den 24-25 september 2014.
Nedan visas tillgängliga publikationer inom projektet.
Projektledare:
Projektnamn:
Nationell miljöövervakning och utvärdering av ekosystemtjänster i fjäll och skog (NILS ESS)
Engelsk titel:
National monitoring for assessing and valuating ecosystem services in Fennoscandian alpine and boreal landscapes
Projekttid:
2013-2016
Ingår i miljömålen:
*Inom miljömålen för ekosystemtjänster
ProjektID:
NV-06586-13
Finansiär:
Finansiering:
4 311 000 kr
Samarbetspartners:
Projektgrupp:
Sven Adler, SLU, Institutionen för skoglig resurshushållning
Malgorzata Blicharska, SLU, Centrum för biologisk mångfald
Anders Esselin, Man & Nature
Marcus Hedblom, SLU, Institutionen för skoglig resurshushållning
Henrik Hedenås, SLU, Institutionen för skoglig resurshushållning
Grzegorz Mikusiński, SLU, Institutionen för ekologi, Grimsö forskningsstation
Per Sandström, SLU, Institutionen för skoglig resurshushållning
Stefan Sandström, SLU, Institutionen för skoglig resurshushållning
Johan Svensson, SLU, Institutionen för vilt, fisk och miljö
David Wardle, SLU, Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Värd:
www.ekosystemtjänster.se | Webbplatsen administreras av IVL Svenska Miljöinstitutet AB | © IVL